fbpx

Îți dorești de foarte multă vreme să îți deschizi o afacere? Să fii antreprenor este printre obiectivele vieții tale? Și probabil știi toate poveștile și statisticile referitoare la eșecul firmelor și drumul greu pe care trebuie să îl parcurgi până să ai succes în afaceri dar și faptul că acest succes aduce cu sine satisfacții atât personale cât și financiare.

Trebuie să știi că sunt o sumedenie de factori care influențează soarta unei afaceri, factori care fac diferența dintre succes și faliment. Cu toții am auzit de cei care ”au avut” noroc și au făcut milioane cu o afacere, care au cumpărat un website și l-au transformat într-o afacere de succes. Trebuie să facem puțină lumină aici, ceea ce vedem sunt doar rezultatele și uneori nu reușim să vedem anii de muncă, lecții învățate din greșeli, procesul care stă în spatele succesului.

Sunt totuși câțiva pași cheie pe care trebuie să îi parcurgi înainte să te lansezi cu o afacere:

 1. Evaluează-te sincer: Când te gândești la pașii pe care îi vei întreprinde înaintea lansării afacerii tale evaluează-ți abilitățile și expertiza pe care o posezi deja. Pe măsură ce afli ce anume te pasionează și te face să te trezești dimineața, ce stil de viață vrei să ai, pune-ți următoarea întrebare: De ce vreau să devin antreprenor? Este foarte important să răspunzi sincer și să ai o motivație puternică, pentru că stilul tău de viață se va modifica semnificativ.
 2. Fă un ”brainstorming” al ideilor de afaceri: Ideea de afaceri pe care o vei implementa este foarte importantă. O să îți împărtășesc un secret aici: nu trebuie să reinventezi roata, să inventezi un produs nou sau poate un întreg sector de piață. Începe prin a analiza ce te deranjează pe tine în piață, în orice domeniu și începe prin a găsi soluții pentru a remedia această problemă. Inovează un produs, serviciu sau un segment de piață, găsește rezolvarea unei probleme din piață și vei avea astfel o idee de afaceri care are potențialul să crească rapid.
 3. Fă o cercetare de piață: vei putea să afli clar dacă există posibilitatea ca tu să faci un profit decent prin activitatea ta. O explorare a pieței în care vrei să activezi îți va oferi posibilitatea să afli în ce măsură ideea ta de afacere va putea să concureze cu alte afaceri din domeniul tău. Dacă este posibil oferă potențialilor clienți, prietenilor, cunoscuților posibilitatea de a-ți oferi părerea lor cu privire la produsul sau serviciul tău. Nu îți ascunde ideea de frica să nu fie furată. Cel mai probabil dacă tu te gândești la ea deja, altcineva o face! Nu te descuraja, încearcă să o execuți mai bine decât competitorii și cere sfaturi de la cât mai multă lume. Este feedback gratuit care se poate dovedi crucial în modul în care îți vei structura pachetul de produse sau servicii.
 4. Scrie-ți planul de afaceri: fără un plan ai slabe șanse să ajungi undeva. Planul tău de afaceri este ca o hartă pe care o vei folosi să navighezi către destinația ta. Este foarte important să știi unde vrei să ajungi și să ai o idee două despre cum vei ajunge acolo. Planul tău de afaceri va trebui să răspundă la câteva întrebări cheie cu privire la modelul tău de afaceri: care este structura companiei, care sunt produsele/serviciile, clienții, cum se va executa planul de afaceri, cum îți faci marketingul, care sunt obiectivele tale? Mai multe despre acest subiect voi scrie într-o postare viitoare și îți voi oferi un model de plan de afaceri pe care să îl completezi tu cu ideea ta de afaceri.
 5. Oficializează-ți afacerea: sunt câțiva pași pe care trebuie să îi întreprinzi ca afacerea ta să devină oficială, pași care au o mare legătură cu instituțiile statului.
  1. Alege forma de organizare: PFA(Persoană Fizică Autorizată), II (Intreprindere Individuală), SRL – Societate cu Răspundere Limitată. Noi îți vom recomanda întotdeauna un SRL în mare măsură ținând cont de facilitățile fiscale dar și juridice care reies din această formă de organizare. Cel mai important aspect este că îți oferă posibilitatea de a a accesa linii de finanțare nerambursabilă care te pot ajuta să îți dezvolți afacerea pe banii instituțiilor statului român sau Uniunii Europene. De exemplu, Programul România Start-up Nation oferă SRL-urilor înființate după Februarie 2017 posibilitatea de a accesa 200.000 lei nerambursabli pentru afacerea ta. Dacă vrei să afli mai multe informații despre acest program și cum poți lua acești bani accesează link-ul acesta: (link către pagina de vanzari) sau completează formularul și vei fi contactat de către unul dintre consultanții noștri(link către formular)
  2. Dă un nume afacerii tale: trebuie să fie simplu, să transmită ce face afacerea ta și să fie ușor de ținut minte.
  3. Înregistrează-ți firma la Registrul Comerțului.
  4. Găsește-ți un contabil și un avocat bun. Se spune în afaceri că avocatul și contabilul au cheile împărăției tale! Nimic mai aproape de adevăr. Cu un avocat și un contabil bun vei fi sigur că ești mereu ferit de eventuale probleme juridice sau contabile și astfel te vei putea dedica exclusiv afacerii tale.
 6. Alege-ți o locație bună: în funcție de specificul companiei tale, locația este foarte importantă. Pentru afacerile clasice care au nevoie de vad comercial, alegerea locației în care îți vei desfășura activitatea este crucială și poate face diferența dintre succes și faliment.
 7. Finanțează-ți afacerea: Banii sunt foarte importanți în dezvoltarea oricărei afaceri. Investiția pe care o vei face în afacerea ta este sămânța care are potențialul să devină propriul tău copac cu bani. Nu uita să o uzi constant cu muncă și profit reinvestit și vei fi unul dintre norocoșii care au propriul ”copac cu bani”. Da, știu că pare metaforic, dar există oameni care au propriul copac în care cresc bani în loc de frunze. Revenind la finanțare, oportunitatea majoră pe care o avem în România este reprezentată de instrumentele de finanțare nerambursabilă adresate mediului de afaceri. Practic, statul român, împreună cu Uniunea Europeană, oferă bani gratis afacerilor pentru a se dezvolta și a genera creștere economică, pe baza unor criterii de selecție. Tot ce trebuie să faci pentru a lua acești bani pentru afacerea ta este să te implici activ în dezvoltarea unei afaceri sau a unui plan de afaceri, să investești ceva resurse financiare și să dai drumul la treabă. Dacă există aspecte pe care nu le știi poți oricând să colaborezi cu firme de consultanță în afaceri și finanțare nerambursabilă precum noi. Rolul nostru este să îți punem la dispoziție toată experiența și energia noastră pentru ca tu să obții finanțarea și să-ți atingi obiectivele. Practic noi vom deveni partenerii tăi pentru afaceri de succes.

Drumul de la angajat la antreprenor de succes poate fi unul presărat cu multe obstacole și provocări. De la găsirea banilor necesari pentru ideea ta de afaceri până la modul în care intrii în piață fiecare decizie pe care o vei lua îți va influența drumul. De aceea noi îți oferim posibilitatea de a lucra împreună pentru succes.

Ne dorim să contribuim la dezvoltarea mediului antreprenorial din România și pe această cale îți oferim o Oră de Consultanță Gratuită cu unul dintre consultanții noștri, în care vom afla dacă ideea ta poate primi finanțare.

Tot ce trebuie să faci este să completezi formularul de mai jos și noi te vom contacta în scurt timp!

Abia aștepăm să te cunoaștem!

//